Advisering

Steeds vaker krijgen we vragen van zorginstellingen die willen weten hoe ze zelf interculturele zorg kunnen opzetten. Bestuurders, beleidsmedewerkers en managers zitten met uiteenlopende vragen. Van organisatie-inrichting en communicatie tot praktische zaken zoals welke vertaler nu echt goed is.


Wij hebben veel ervaring in het opzetten van cultuursensitieve zorg van beleid tot bed. Of het nu gaat over am-bulante begeleiding of thuiszorg voor mensen met verschillende culturele achtergronden, we delen onze erva-ring graag.

Cursus Zorg

Met het ICZ streven wij het intercultureel contact tussen cliënt en zorgverlener te verbeteren. Dit doen wij door het creëren van bewustwording en de ontwikkeling van interculturele competenties bij zorgprofessionals. 

ICZ helpt je op weg

Wil jij zelf cultuursensitieve zorg leveren? Wij helpen je op weg met advies over hoe je jouw organisatie klaar-stoomt, je doelgroep bereikt en een goede cursus opzet. Zo sta je niet alleen bij je eerste stappen en weet je zeker dat je oog hebt voor alle aspecten die bij cultuursensitieve zorg komen kijken.

Vanuit jouw vraag denken we mee. We kunnen adviseren over onder andere:

• Organisatieontwerp keuzes
• PR en communicatie
• Budgettering
• Opleiding
• Regelgeving
• Praktische zaken zoals leverancierskeuze

Onze aanpak

Onze aanpak is flexibel. Of je nu antwoord zoekt op een concrete vraag of advies wilt over beleidskeuzes, we kunnen op elk niveau starten.

De kern van cultuursensitieve zorg is een onderzoekende, open houding en kennis van je doelgroep. Daarom adviseren we iedereen, van bestuurder tot manager, om eerst een van onze trainingen te volgen. Zodat je er-vaart hoe interculturele zorg er in de praktijk uitziet.

Met die ervaring als startpunt beginnen we met een open eerste gesprek. Ons advies is altijd maatwerk, met jouw ambitie, uitdagingen en wensen als basis. Daarna maken we een voorstel en de offerte die daarbij hoort. En gaan we samen aan de slag.

Zo start je met een goed beeld van de praktijk, een heldere visie en zicht op alle elementen die nodig zijn voor goede cultuursensitieve zorg.

Basistraining Beschermjassen

‘Beschermjassen’ is een werkwoord. Je kunt een cliënt, een werknemer, een coachee of een team beschermjassen. ‘Beschermjassen’ is ook een zelfstandig naamwoord. ‘Beschermjassen’ zijn de tradities, de geuren, het is de familie, het eten, het landschap van vroeger en toen. Grondlegger Kitlyn ontdekte tijdens haar werk als gezinstherapeut dat migranten er baat bij hebben zich te omhullen met het oude vertrouwde van toen, als zij in een moeilijke levensfaseovergang zitten. Niet alleen voor migranten is het waardevol, voor iedereen die zich in een faseovergang bevindt, is het vitaliserend om je te omringen met datgene wat je aan vroeger doet denken. ‘Beschermjassen’ helpen om veiligheid en verbinding te realiseren voor personen en groepen die zich in de transitie ruimte bevinden.

In de training van drie dagen leer je de basisprincipes van Beschermjassen, zoals de werking van in- en uitsluitingsmechanismen, de kracht van families, de impact van levensfaseovergangen en de interculturele competenties. Naast de drie daagse basistraining is een eendaagse introductie op beschermjassen ook mogelijk.

Contacteer ons voor een afspraak

Wij kunnen je helpen met elke vraag over het opzetten of uitbreiden van cultuursensitieve zorg in jouw organisatie. Van zzp’er tot ziekenhuis, we zijn er voor iedereen die ons advies kan gebruiken.

Bel of mail ons voor een goed gesprek en een aanbod dat aansluit bij jouw vraag.

Hanife Güzel
06 284 99 398
info@culturelezorg.nl

De cursussen van ICZ worden in samenwerking met Bureau VIE aangeboden