Emotionele en mentale veerkracht ontwikkelen

Om gezond en goed te kunnen leven zijn de basisbehoeften gezond eten, drinken, voldoende rust en beweging van groot belang. Daarnaast zijn sociale contacten zoals vrienden, familie, kennissen essentieel om het gevoel te krijgen dat je erbij hoort en bij wie je je gevoelens kunt uiten. Emotionele en mentale inspanning en ontspanning is nodig om je goed te voelen in het leven. Door een goede energiebalans kun je je veerkracht ontwikkelen. Hoe kun je het beste je emotionele en mentale veerkracht ontwikkelen?
Emotionele en mentale veerkracht ontwikkelen

Kenmerken voor een veerkrachtig persoon

– Door emotioneel en mentaal veerkrachtig te zijn, kun je zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van je eigen leven. Je kunt zelf de juiste keuzes maken en bent ook bewust welke stappen jou gelukkiger zullen maken.

– Je weet wat je eigen behoeften zijn, waardoor je in goede en slechte tijden daarop kunt aansluiten. Je kunt goed omgaan met moeilijkheden en tegenslagen, maar ook met succes en voorspoed.

– Als veerkrachtig persoon ken je je eigen kracht maar ook je slechte eigenschappen waardoor je deze kan vermijden. Je hebt zelfkennis waardoor je jezelf kunt remmen of juist tot actie ondernemen. Je zorgt voor je eigen energieniveau en weet ook wat je daaraan moet doen. Zo kun je ook omgaan met prestatiedruk door niet te veel van jezelf te vragen maar ook niet te weinig.

– Je staat positiever in het leven en hebt ook genoeg sociale contacten waar je altijd terecht kunt. Doordat je positiever in het leven staat, sta je ook open voor de ander, je kunt zien wie tegenover je staat en dus ook luisteren naar diegene.

– Je kunt de verantwoordelijkheid nemen voor de gebeurtenissen of zaken waar je invloed op hebt en je kunt het vervolgens ook loslaten, begrenzen of accepteren.

Het ontbreken van veerkracht

Bij het ontbreken van veerkracht kan iemand vooral stress ervaren. Bij het hebben van een negatief zelfbeeld en een negatief beeld over anderen, kan diegene blijven mopperen, anderen beschuldigen en veel zeuren en klagen. Hij zal erg verward zijn en zal ook waarschijnlijk weinig om kunnen gaan met onaangename situaties.

Emotioneel en mentaal veerkrachtig op cultuursensitief gebied

Het is belangrijk dat er ook voldoende zicht is op bepaalde kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld vluchtelingen zodat zij ook geholpen kunnen worden om veerkrachtiger te zijn op emotioneel en mentale vlak. Dit is mogelijk door het versterken van de positie van bepaalde mensen door hen ten eerste veel ruimte te geven zodat zij hun werkwijze en keuze kunnen aanpassen. Hierbij is deskundigheidsbevordering over de achtergrond van bepaalde mensen belangrijk om cultuursensitief te werken aan veerkracht.

 

Tuba Gulbahce

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nieuwsartiekelen